Sunday, 31 July 2011

S3laM@t menYanBut RaMadHan AL-MUBARAK..^_^

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera
Kalimah Bismillah adalah singkatan daripada lafaz ” Bismillahir rohmaanir rohim” yang bermaksud  “Dengan nama allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang”.
6 kelebihan Bismillah ialah:
1) Membaca Bismillah sebanayk 21 kali sebelum tidur, dapat mengelakkan gangguan syaitan,  kecurian dan bala.
2) Ucapkan salam dan Bismillah setiap kalli hendak memasuki rumah, Insyaallah rumah tangga akan diberkati dan   
     mendapat keharmonian.
3) Bacakan Bismillah sebanyak 41 kali ke telinga orang yang pengsan. Insyaallah akan dapat memulihkannya.
4) Jika membaca Bismillah sebanyak 19 kali ketika bertemu orang yang dalam keadaam marah, InsyaAllah dapat 
     melembutkan hatinya.
5) Lafaz Bismillah jika diucapkan sebanyak 100 kali dan dihembuskan kepada orang yang berpenyakit selama tiga hari 
     berturut-turut, inysallah penyakitnya akan sembuh.
6) Jika mahukan hajat seseorang itu dimakbulkan, dia hendaklah membaca Bismillah apabila selesai solat Asar pada 
     hari jumaat dalam keadaan suci dari hadas dan najis. Hendaklah juga mengadap kiblat sehingggalah matahari 
     terbenam.



SaLam RAmAdhAN utuk semua kawan2..(n_n)!.......
------>  tibanya bulan ramadhan ini,,amat dinanti-nantikan oleh semua umat islam...trmaksudlah bdk2 dlm rumah sewa pian ni....hoho... rinduuuu nyer nnti time 2 bile dapat pulang ke kg melihat wajah kedua-dua org tue yang sngat disayangggiii...

>buat kawan2 jagan x pose errr!,,,(>,.,,<)!!!!...mlm2 lak jgn ponteng solat tarawih k!...
bnyak2 la melakukan ibadat di bulan yang penuh keberkatan ini... LOvE RamAdhan...!!.
..
     Sedikit renungan buat semua pembaca.....

Soal seorang teman.
Ramadan telah menjelma. Terasakah debarannya mengetuk pintu hati?
Ingatkah kita kepada peristiwa bagaimana Nabi SAW ketika menaiki tangga-tangga mimbar masjid baginda SAW, mengaminkan satu persatu yang disebutkan oleh Jibril Alaihi as-Salam. Di antaranya ialah sebagaimana yang disebutkan oleh Nabi SAW:
“Jibril mendatangiku seraya berkata; “Barangsiapa yang mendapati bulan Ramadan, lantas tidak mendapat ampunan, kemudian mati, maka ia masuk Neraka serta dijauhkan Allah (dari RahmatNya)” Jibril berkata lagi, “Ucapkan “Amin”. Maka kuucapkan”Amin”
Tidakkah amaran ini cukup menggerunkan kita? Jika Ramadan yang menjanjikan limpahan rahmat, limpahan keampunan, dan gandaan kebaikan ini PUN tidak mampu menyelamatkan kita dari api neraka, apa sebenarnya modal yang telah kita siapkan untuk membeli syurga?
Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, mudah-mudahan kamu bertakwa.
[al-Baqarah : 183]
Allah Subhanahu wa Ta’aala sudah memberikan peringatan, bahawa puasa sebagai proses menjana Taqwa adalah satu proses yang rumit. Kalimah La’alla  dalam Surah al-Baqarah ayat 183 itu sudah sedia melontarkan konotasi ‘MUDAH-MUDAHAN’, tanda tidak semua akan berjaya mencapai Taqwa di hujung Ramadhan.
Justeru ia adalah satu peringatan yang sepatutnya menggentarkan hati-hati kita. Lebih menakutkan dari peperiksaan akhir sem yang ada kemungkinan dibuang universiti.
Umpamanya soalan bocor telah diberi. Segala latihan dan kelas tambahan disediakan. Segala kerja rumah dibatalkan supaya pelajar boleh fokus menghafal jawapan bagi soalan peperiksaan yang telah dibocorkan. Sepatutnya, dah confirm dah lulus dengan segala kelonggaran yang diberi, tapi akhirnya, lecturer kata “Mudah-mudahan kamu lulus…”.
Syaitan ditambat.
Pintu rahmat dibuka seluas-luasnya.
Dosa yang bertimbun-timbun terkumpul, ditawarkan untuk dihapuskan semuanya.
Sedikit amal, berganda-ganda pahala menanti.
Tapi akhirnya, berjayakah kira meraih taqwa itu nanti?
.
RAMADHAN
”Barangsiapa membaca satu huruf dari Kitabullah, maka ia memperoleh satu kebaikan, dan satu kebaikan berlipat sepuluh kali. Aku tidak katakan alif lam mim itu satu huruf, akan tetapi alif satu huruf, lam satu huruf, dan mim satu huruf.” (HR. Tirmidzi)
“Lailatul Qadr itu lebih baik dari seribu bulan” [Al-Qadr 97.3]
Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Apabila tiba Ramadhan, maka pintu rahmat akan dibuka, pintu neraka Jahannam akan ditutup, dan syaitan akan ditambat”
Tiba-tiba kita buat tak tahu, macam tak ada apa-apa berlaku. Tak terasa rindu nak menambah amal. Tak terasa gerun nak tinggalkan dosa dan maksiat.
Seolah-olah isu dosa, pahala, syurga dan neraka ni macam isu propaganda politik murahan yang tak patut kita ambil perhatian langsung.
Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang yang telah melupakan Allah, lalu Allah menjadikan mereka melupakan diri mereka. Mereka itulah orang-orang yang fasiq (derhaka). Tidaklah sama ahli Neraka dan ahli Syurga; ahli Syurgalah orang-orang yang beroleh kemenangan [Al-Hashr 59 : 19-20]
Renung-renungkan dan selamat beramal…


BUAT KAwan2!(n_n)!..


1) Lafaz Niat Puasa (Sebulan Terus)
Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala

2) Lafaz Niat Puasa (Harian)
Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala

3) Doa Berbuka Puasa.

Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Selamat Berpuasa :)


Saturday, 23 July 2011

MeRaYapp di ats jalan wahaha(n_n)!

sooo ni citer time aku gerak giii sp lepas dri tekanan LI kt jitra,,,,
yang entah pape...
bnyak bnda da jd time tu,,aku da sedia nk share kt sini sal tragedy time li tu.,so tp kt tajuk lain eh sob sob sob(T_T)!,,,sedih aku trngat sal tu...hakhakhakhak!!!(>_<)!..----
-----------
  -----------
    ------------>lek LuuuU ni nk citer nim time yg heppy je waahaa jiwa tenang, hati senang, perut kenyang,tidow pon jd senang..haha...(n_n).....

.ni la die lokasi nyer nyer
------->kt  sik(kota our?ooow) aku pon x taw cam na nk eja ii tmpat member aku tu,erkk(X_X)!&gt;.
ermm,,hang out skit gn pic nim,, knangan bg aku wes wes wes!!(0_o)!...



tp ad prob lak time g tu,huhuh,kwn2 aku yg naek kete tu yg hais,,,bau-berbau bau toll,,!...
die gi langar anjing yg mati tengah jalan perggg!!,,merencit abis nsib baek kite org sempat elak ler dri trkne,,hoho(n_n) terok2,,,
tp mamat nie mmg suke kacau org bawk muto,,ni la die,,mcm ni la die,,,tgop care die bwak tuu!!

--------
    ---------(X_x)!!(o_0)!,,(n_n)!!...

ni laa die ni ,,ermm ni la die ni ermmm haha ni ondeerrsswayyy nk congek ni,,owww ape nk jd daa..hakhak(X_x)!...


abis ctr sal gerak2 nim,,haa ni lak time da smpai,,woooo sedap nyer nyer,,durian durian duriang ,,duriangggggg! rambutan,rambutan,,rambutanggg,,woh mutang n duriang,,hahaha(0_o)!





wooo (n_n)kalah la ayam KFC cam nie,,tgop muke sorang2 mkn layan je ad siap mate stem2 lg tu,,haaa,,,jilat jari mmg kompem la,huhu,,,tp (T_T),,,sory le kwn2 pic woh mutang tak dop pulop,,,lupe nop ambik kt hp saing2,,



kawan2 tinggal la kt aku sikit,,weii boroi,,abe,,parang n kori alahai liur nim,,haha,,...sambil da kenyang tu,,ermm kiterang gi la pulak kt tasek nim nme ape tah ermm haaa ---&gt;Tasik Beris erm hehe sory le x pndai nop eje nme tasik tu peling gat ekpong...tp mmg bunyi mcm tu la klo aku yg sebut wahaha,,,..
layann je duk ats muto smbil tgop org gail ikanggg,, tgop tgopp,





wooo besar gile gile gmbar hahha,,,tp nie je yg ader, x pe kang,,.....
next aku nk ciritai salll kt kebun lak tjuk lai la er!!, &nbsp;salam(n_n)!,,,moge trhbur

Dusun Si KOriiie (Bile la Aku nk Balik kg Surau Pnjang nk mkn buah kt Kg) ermm (T_T)!,

salam,,haa ni lak operrasi meredah kebun yg dah dberi kbenaran tuk msuk n makn je sepuas2nyer nyer,,haha..
,, ermm ermm tks koriie sbb ajk kami gi mkn buah kt kg kamu,,,klaw camni x taw la bile lg nk rse camnie,,hoho,,tks tks,,mcm ni ler kwan kn (n_n)!<,,


wooooo ni la die sal kes buah ilang je ,,haa ni la die nyer angkare,,,ni beruang yg tgah mkn buah,,
haha,<----(jgn lebih2 lak)(>_<)!..  




haaa yg nie lg x leh bla.,,,siap mark pokok lg x nk bg orang amik buah tu,,,(X_x)!,,hahaha,,,teruk tol abe....wei bg la alaaa ade see je tu orrp alohh.........


hurm yg nie lg r stdyy jee,,lepas knyang makan teross tido,,alaaa ape ni parang,,,,,,
(klow die nmpak pic nim mampos aku hahaah)....Sysssssss(X_x)!....
hurrmmm penat nyer melayan perangai dieorang nie mmg buas2 tol,,,tp pape pon dpt lepaas dari tension hahaa..... haa yg ni lg laa,,tu tgop tu alo lo lo lo comey nyer beby,,,senyum sokmo,,,heppy je


so mlm tu kiterang gerak gi balik sp lak,,,ermmm dlm prjlanan tu singah la sebentar kt kedai mkn nme ape tah,.,ermm blh la tahan kt situ.,,sbb lapar kn so telan je smuer jd sedap dn kompem kenyang haha....




so makang2,,,smpai kenyang pastu kacau org2,,pastu merapu,pastu lari,haaa x taw ape nk jd gn kiterang nie..hahaa...ermm nnti eh pian ctr hal lain lak,,,,sbb skrg ni bz skit sbb ermm sbbb sbb nk siap kn buku loq,,,owww mampos aku! buku wat lole jee. x siap agi ni wwaahahaha (T_T)!....